Gecertificeerd beton
Veilig online betalen
Snelle levering

Prijs beton
Bereken hier uw prijs

Gratis offerte >
Prijs beton berekenen

Wat is Betonrot en hoe voorkom je het?

betonrot voorkomen

Wat is Betonrot en hoe voorkom je het?

Wat is betonrot? Een veelgestelde vraag bij Online Betoncentrale. Betonrot is schade aan het uitgeharde beton. Het is een term die wordt gebruikt wanneer beton afbreekt en waardoor de structuur van het bouwwerk wordt aangetast. Deze vorm van schade wordt veroorzaakt wanneer er gebruik gemaakt wordt van gewapend beton. In gewapend beton zit een metalen constructie die kan gaan roesten. Een roestend (oxiderend) stuk metaal zet uit. Aangezien het beton is uitgehard zet het een stuk minder uit dan het metaal wat erin verwerkt is. Hierdoor breekt het beton af. Dit wordt betonrot genoemd.

Betonrot voorkomen

Deze schade aan beton wordt veroorzaakt doordat er koolstofdioxide of chloriden het gewapende beton binnendringen. Hierdoor roest de wapening en breken er stukken beton van de constructie af. Er zijn een aantal punten die toegepast kunnen worden om betonrot te voorkomen.

  • Voldoende dekking plaatsen rondom de bewapening. Oftewel genoeg beton rondom de wapening plaatsen. Dit wordt ook wel carbonatatiediepte genoemd.
  • Geen verhardingsversneller (calciumchloride) gebruiken om het beton sneller uit te laten harden. De chlorides kunnen de wapening aantasten.
  • Een lage water/cementfactor kiezen.

Betonrot herkennen

Je kunt betonrot herkennen door de donkere vlekken of bruine puntjes die zichtbaar worden door het beton heen. Daarna ontstaan er scheuren en vervolgens kunnen zelfs gedeelten van het beton afbreken. Dit zorgt uiteraard voor gevaarlijke situaties die je moet voorkomen. Wat kost beton? En wat kost goed beton? Een goede betonleverancier zorgt er altijd voor dat hij op de hoogte is van de risico’s van betonrot.

Reparatie betonrot

Omdat de ijzeren bewapening is gaan roesten wordt de structuur van het beton zwakker. Dit komt omdat er door de poriƫn van het beton lucht (met CO2) binnendringt. Betonrot herkennen is niet moeilijk aangezien de schade vaak zichtbaar is met het oog. Betonrot kan in verschillende gradaties worden gerepareerd. Dit hangt af van de schade die is opgelopen. Een veelgebruikte methode is een speciale primer. Eerst wordt het aangetaste beton verwijderd en daarna wordt door de primer verdere roestvorming voorkomen. Ook kan het zijn dat er grote delen van de betonconstructie geheel moeten worden vervangen.

Gebruik altijd gecertificeerd beton

Door gebruik te maken van het beste beton is de kans minder groot dat er betonrot ontstaat. Daarnaast is het belangrijk om altijd te kiezen om het beton met een trilnaald te behandelen zodat er zo min mogelijk CO2 in het beton achterblijft. Zo loopt het beton minder snel schade op. Online Betoncentrale levert altijd gecertificeerd beton.