Hoe werkt betonbewapening?
Gewapend beton is beton waarin metaal is verwerkt. Gewapend beton. Beton is een hard materiaal en kan daardoor goed tegen hoge druk. Echter is beton een korrelig materiaal waardoor het kan afbrokkelen wanneer er trekkrachten op komen te staan. Wanneer je op een betonnen plaat staat zal er aan de bovenkant van het beton een druk komen te staan. Aan de onderkant zal het beton “doorbuigen” en zal er op de plek waar aan de bovenkant druk komt te staan, aan de onderkant een trekkracht ontstaan. Hier is beton helaas niet heel goed in door de korrelachtige structuur. Staal daarentegen is heel erg goed tegen trekkrachten bestemd. Wanneer er geen wapening wordt aangebracht is het goed mogelijk dat er scheuren in het beton ontstaan waardoor een constructie instabiel wordt en zelfs kan instorten. Doordat de wapening wordt aangebracht om de trekkrachten te weerstaan wordt voorkomen dat beton beschadigd.
Hechting van beton aan staal
Wanneer de bewapening van het beton is aangebracht in de stortkist zal er kunnen worden gestort. Tijdens het storten zal het beton zich hechten aan de bewapening. Vaak wordt er gebruik gemaakt van staal dat een soort ribbels heeft. Dit staal wordt torstaal genoemd. Dit is ervoor bedoeld om het oppervlakte waaraan het beton kan hechten te vergroten. Wanneer er glad staal gebruikt wordt is het oppervlakte kleiner dan wanneer er ribbels of spiralen op het beton worden aangebracht.
Betonschade voorkomen
Door betonbewapening aan te brengen kun je ervoor zorgen dat er geen stukken beton afbreken of dat er scheuren ontstaan. Rondom de wapening kunnen luchtbellen ontstaan tijdens het storten van beton. Online betoncentrale zorgt bij het storten van beton altijd dat er geen bubbels achterblijven. Wij werken altijd met direct verwerkbaar beton en zorgen er met behulp van de trilnaald voor dat alle achtergebleven lucht uit het beton verwijderd wordt. Hierdoor wordt ook betonrot voorkomen. Beton storten moet vanwege deze mogelijke zwakte zorgvuldig gebeuren.
Betonnetten, betonstaal, koolstof, glasvezel
Meestal wordt tijdens het wapenen van beton betonstaal gebruikt. Vaak in de vorm van betonnetten. Dit zijn gevlochten stalen netten die in het beton worden verwerkt. Toch zijn er ook andere manieren om beton te wapenen. Zo worden er ook wel koolstofvezels en glasvezels gebruikt. Ook deze materialen zijn goed bestand tegen de trekkrachten die op de constructie komen te staan.